fbpx
Skip to main content

Duidelijk schrijven #5: Schrijftips van de Sint

Is jouw gedichteninspiratie dit jaar niet bepaald top?
Let dan maar eens goed op!
In deze blog staan schrijftips van de Sint voor je klaar
En daarmee verander jij jezelf in een heuse gedichtentovenaar.

1. Doe niet te moeilijk

abba abba cdc dcd.

Nee, dat is niet het resultaat van een dreumes die verwoed op je tablet zit te toetsen, maar het meest gebruikelijke rijmschema bij een sonnet. En dat laten we je zien, omdat je daar dus vooral níet naar moet streven.

Natuurlijk: als je een heus poëtisch talent bent, mag je helemaal losgaan met een ingenieuze rijmstructuur. Maar ben je meer een hulpdichter voor de Sint? Doe dan niet te moeilijk. Kies voor aabb ccdd, of anders voor abab cdcd. De ontvanger van je rijm let ongetwijfeld toch meer op de inhoud, en heeft misschien niet eens talent om je mooie gedicht met de juiste klemtonen voor te lezen.

Focus je dus op de inhoud. Welke thema’s mogen écht niet ontbreken in je gedicht? Maak een lijstje en vink die onderwerpen stuk voor stuk af als je aan het rijmen slaat.

2. Accepteer hulp

Ah, daar komt het al, zomaar losjes uit de mouw geschud: een prachtig rijm, kantjes lang, zonder enkele moeite. Je hoefde alleen maar even uit het raam te kijken en daar arriveerde de inspiratie al.

Klinkt niet zo herkenbaar? Dat is bij veel mensen het geval. Een gedicht schrijven is vaak hard werken. De middag vóór pakjesavond zitten velen nog last-minute op hun poëtische kunstwerken te zwoegen. Maak het jezelf daarom niet onnodig moeilijk. Hang niet de wanhopige dichter uit en accepteer hulp. Hou online het Rijmwoordenboek, synoniemen.net en woordenlijst.org bij de hand. En misschien heb je wel een vriend of familielid die niet meedoet met de Sintviering en over groot rijmtalent beschikt. Schakel dus hulp in bij het schrijven van je Sinterklaasgedicht.

3. Heb er plezier in

Maak van je rijmkunstwerk geen moetje, maar een magje. Heb dus plezier in je poëtische geploeter! Begin je gedicht gerust met de welbekende denkende Sint, en bouw vanaf daar verder aan een gezellig maar vlijmscherp gedicht. Zet de kruidnoten klaar, en rijmen maar!

Bonustip: Denk ook de rest van het jaar aan de schrijftips van de Sint

Voor een geweldig gedicht komen bovenstaande suggesties van Sinterklaas zeker van pas. Maar wist je dat je de tips ook kunt benutten als de Sint niet in het land is?

Het is namelijk áltijd belangrijk om je teksten niet onnodig moeilijk te maken. Niet alleen om het voor jezelf makkelijk te maken, maar ook omdat je je lezer er een plezier mee doet.

Als je op je werk hulp nodig hebt om een tekst te schrijven of herschrijven, dan is het verstandig om een collega met een onbevangen blik mee te laten kijken (of je schakelt ons in). En door een schrijftaak met frisse moed in plaats van lichte wanhoop aan te pakken, gaat het je gegarandeerd makkelijker af.

Kortom: denk ook ná 5 december bij het schrijven van teksten eens wat vaker aan de Sint!


Snelle suggestie #7: streepje naar links of rechts?

Snelle suggestie #6: die of dat?

Snelle suggestie #5: irriteren en ergeren