fbpx

Communicatietraining

NVWA

De vraag van de klant


Hoe kunnen we het schrijfniveau van de medewerkers van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) naar een inhoudelijk gewenst niveau brengen? Dat vroeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich af. Zouden wij trainingen kunnen ontwikkelen en uitvoeren over ambtshandelingen en zaakspv’s schrijven?Wat we hebben gedaan


We hebben twee trainingen ontwikkeld: ambtshandelingen schrijven en zaakspv’s schrijven. Hiervoor maakten we een leer-werkboek, waarbij we gebruikmaakten van geanonimiseerde NVWA-cases. Daardoor konden we nauw aansluiten op de praktijk. Bij beide trainingen hebben we een pilotgroep opgericht. Deze groepen volgden de training als eerst en op basis van hun feedback gaven we de uiteindelijke opleiding vorm.

Tijdens de trainingen, die elk vier dagdelen duurden, kozen we voor een mix tussen uitleg en vooral veel praktijk: meteen aan de slag met de stof. Ook kwamen er bij elke groep een officier van justitie en rechter op bezoek. Zij gaven hun visie op goede zaakspv’s en ambtshandelingen. Elke deelnemer maakte diverse opdrachten en gaf feedback op de producten van collega’s. Ook onze trainers gaven feedback op de opdrachten. Daarvoor zetten we een online learning community in.

Het resultaat


Sinds 2017 leren steeds weer nieuwe groepen van negen tot twaalf deelnemers waarom het belangrijk is om heldere ambtshandelingen of zaakspv’s te schrijven, hoe ze dat doen volgens een vooraf opgesteld schrijfplan en hoe ze elkaar feedback geven. Ze hebben geleerd ambtshandelingen of zaakspv’s te schrijven die beter aansluiten op de wensen van de officier van justitie en op die van de rechter.

Deelnemers geven aan dat ze blij zijn met de praktische invulling van het programma. Ook de inbreng van de officier van justitie en rechter – de lezers van hun teksten – wordt gewaardeerd. Het belang van een goede voorbereiding op het schrijven blijkt voor velen een echte eye-opener: door meer tijd in de voorbereiding te steken en een duidelijk doel van de tekst te bepalen, kan in de schrijffase immers veel tijd worden bespaard. Ook het belang van een heldere structuur en korte actieve zinnen zijn zaken die veel deelnemers noemden als belangrijke leerpunten van de trainingen.


Combineren van informatie van meerdere websites: waar moet je op letten?

DUIN

Snelle suggestie #7: streepje naar links of rechts?

Toegankelijke Recreatie

Snelle suggestie #6: die of dat?

Snelle suggestie #5: irriteren en ergeren

Waterresort Blocksyl

Waarmee kunnen we je helpen?

Hulp nodig bij duidelijke teksten? Op zoek naar een frisse huisstijl? Hoog tijd voor herziening van je communicatiestrategie? Wij staan voor je klaar!

Nieuwsbrief

Wil jij jouw boodschap ook beter naar buiten brengen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Vanbinnennaarbuiten
Gardenierslaan 3
7314 CS Apeldoorn

055 - 578 95 83
info@vanbinnennaarbuiten.nl