fbpx
Skip to main content

Duidelijk schrijven #4: Drie misverstanden over begrijpelijk schrijven

Begrijpelijk schrijven: tegenwoordig lijkt iedereen het belang ervan in te zien. Toch horen we nog vaak misverstanden over het maken van duidelijke teksten. In deze blog helpen we er drie de wereld uit.

Je wilt dat je boodschap overkomt

Laten we beginnen met de vraag waarom begrijpelijk schrijven zo belangrijk is. Waarom al die moeite om je teksten zo duidelijk mogelijk op te stellen? In het kort: omdat dit prettig is voor heel veel mensen. Want moeite met lezen en schrijven? Dat hebben meer Nederlanders dan je misschien eerst denkt. 

In ons land heeft zo’n 1 op de 6 personen hier problemen mee. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven én de overheid zich hiervan bewust. Dat is logisch: je wilt immers dat je boodschap bij iedereen overkomt. Vaak wordt hiervoor B1-schrijven ingezet: teksten maken op taalniveau B1. Dit zijn teksten die je snel en gemakkelijk kunt lezen.

Over begrijpelijk schrijven bestaan nog veel misverstanden. Daarom bespreken we er in deze blog drie.

1. Begrijpelijk schrijven is niet nodig voor mijn doelgroep

👉 Mijn lezers zijn goed opgeleid.

👉 Ze weten wat ik bedoel met afkortingen en jargon.

👉 Het is beledigend als ik ‘jip-en-janneketaal’ gebruik.

Zomaar wat redenen om je niet bewust bezig te houden met het schrijven van begrijpelijke teksten. Het zou niet nodig zijn voor je doelgroep. Je teksten zijn al duidelijk en je lezers begrijpen toch wel wat je bedoelt, denk je dan.

En misschien is dat inderdaad zo. Maar leest je tekst ook prettig? Of moet je lezer drie keer een zin lezen voordat ie ‘m eindelijk snapt? Dat vindt niemand fijn. Welk opleidingsniveau je ook hebt. Maak het je lezer daarom makkelijk. Zo is de kans ook een stuk groter dat je het doel van je tekst bereikt.

2. Als ik maar vaak genoeg een punt zet, dan ben ik er

Zinnen van maximaal 10 tot 15 woorden. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor het schrijven van begrijpelijke B1-teksten. Regelmatig een punt in plaats van een komma zetten? Dat is inderdaad een goed idee. Maar dan ben je er echt nog niet. Want heb je bijvoorbeeld al aan het volgende gedacht?

👉 Hoe is je tekst opgebouwd? Die vraag is minstens zo belangrijk. Is de overgang tussen alinea’s duidelijk? Snapt de lezer meteen wat het doel is van je tekst? Gebruik je duidelijke tussenkopjes?

👉 Stuur de lezer niet met een kluitje het riet in. Oftewel: vermijd beeldspraak.

👉 Schrijf actieve zinnen. Zinnen die passief worden gemaakt, zoals deze, worden al snel vaag en niet concreet.

3. Ik ben van de inhoud en dat kan niet als ik B1-teksten schrijf

Jawel hoor, dat kan wel. Maar je moet waarschijnlijk wat meer uitleg geven. Soms ook over dingen die voor jou super logisch zijn. Zijn ze dat eigenlijk ook voor jouw lezer? Laat eens iemand zonder voorkennis naar je tekst kijken. Snapt diegene ook meteen wat je bedoelt?

Begrijpelijk schrijven betekent trouwens niet alleen dat je (meer) uitleg moet geven. Waarschijnlijk kan er ook best wat tekst weg. Dwing jezelf om tot de kern te komen. Dan ben je pas écht van de inhoud.

Zeker weten dat jouw doelgroep je teksten snapt?
Neem contact op!


Snelle suggestie #7: streepje naar links of rechts?

Snelle suggestie #6: die of dat?

Snelle suggestie #5: irriteren en ergeren