fbpx
Skip to main content

Snelle suggestie #2: Werk wit niet weg

Wil jij altijd veel kwijt? Is more bij jou standaard more? Doe het dan eens anders en kies voor rust voor je ogen. Kortom: werk wit niet weg.

Lege ruimte

Functioneel wit is belangrijk, om er maar een mooie term voor te gebruiken. Dat hoeft trouwens niet eens wit te zijn: het gaat om lege ruimte in bijvoorbeeld een foto, infographic of tekst. Het is een middel om zaken uit te lichten en richting te geven. Zo ontstaat rust en wordt duidelijker waar de aandacht naar uit moet gaan.

Volgepropte PowerPoint

Veel mensen hebben de neiging om zo veel mogelijk informatie te willen delen. Dat is begrijpelijk, want er valt genoeg interessants te laten zien of lezen. Het gevolg is helaas vaak dat je creatie haar doel voorbijschiet. Degene die ernaar kijkt weet niet waar ‘ie zich op moet focussen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een PowerPointpresentatie die van begin tot eind is volgepropt met tekst. Je wordt haast al moe als je eraan denkt.

De kunst van het weglaten

Het is daarom belangrijk om functioneel wit doelbewust in te zetten. Hoe je dat doet? Door continu vragen te stellen, elke keer weer. En of het nu om een foto, infographic of blog gaat, dat maakt niet uit. Dus vraag jezelf af:

❓ Wat wil je precies vertellen?

❓ Hoe kun je die boodschap het best overbrengen?

❓ Wat leidt alleen maar af van die boodschap?

Houd vast aan je kernboodschap en verwijder de rest. Vind je alles belangrijk en ben je ervan overtuigd dat je niets meer kunt verwijderen? Vraag dan eens wat een ander ervan vindt. En begrijpt diegene meteen wat jij wilt bereiken?

Kortom: werk wit niet weg, maar oefen in de kunst van het weglaten. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk. Want less is uiteindelijk toch bijna altijd more.


Snelle suggestie #7: streepje naar links of rechts?

Snelle suggestie #6: die of dat?

Snelle suggestie #5: irriteren en ergeren