Enkele weken op weg in het coronatijdperk is het urgente van de crisiscommunicatie er – als het goed is – bij veel bedrijven wel af. Maar dat betekent niet dat je achterover kunt leunen. Hoe nu verder? In dit artikel geven we drie tips.

1. Blijf communiceren

Toen een kleine maand geleden de coronacrisis uitbrak, moesten bedrijven veel communiceren. Medewerkers, klanten, partners, leveranciers: iedereen moest worden geïnformeerd. En als er een aanvullende maatregel vanuit de overheid volgde, moest alles weer worden aangepast. Het urgente van de crisiscommunicatie is er nu – als het goed is – bij veel bedrijven wel af. Het thuiswerkbeleid is vastgesteld, de directeur heeft de medewerkers een virtueel hart onder de riem gestoken en alle afspraken met klanten, partners en leveranciers zijn geregeld.

Maar ook nu geldt: blijf communiceren. En dus:

Blijf op regelmatige basis updates geven aan je medewerkers, ook als er niets nieuws te vertellen valt. En ga goed na: is er echt geen nieuws? Of dénk je dat er geen nieuws is? De informatiebehoefte onder collega’s is groot, dus er valt waarschijnlijk meer te communiceren dan je in eerste instantie denkt.

Wees proactief. Wacht niet af, maar neem zelf contact op met klanten, partners en leveranciers. Laat zien dat je meedenkt, of, beter nog: dat jij dankzij jouw expertise al een stap verder hebt gedacht dan zij.

Wissel communicatiemiddelen af: neem een video op, schrijf een blog, maak een factsheet, stuur een attentie, maak live contact via een videocall.

2. Wees relevant voor je klant

Als bedrijf kun je, ook tijdens de coronacrisis, veel voor je klant betekenen. Maar blijf daarbij wel bij je leest. Op thuiswerktips van een loodgieter zit bijvoorbeeld niemand te wachten. Maar vermoed je dat de komende tijd extra veel afvoeren verstopt raken? Geef dan tips om dit te voorkomen.

En bespaar jezelf daarbij tijd. Krijg je veel dezelfde vragen in de mail? Zet dan een FAQ-pagina op je site. Nóg beter: vul dit aan met een infographic waarin de informatie wordt samengevat.

3. Denk vooruit

In eerste instantie was er voor vooruitdenken weinig tijd. Er was immers genoeg te regelen. Nu zaken in een wat rustiger vaarwater komen, is het tijd om wél naar de toekomst te kijken. Wat doe je wanneer de overheidsmaatregelen verlengd worden? Hoe blijf je je personeel overal bij betrekken? Hoe ga je eventueel slecht nieuws communiceren? En hoe ga je reageren op onbegrip of negatieve reacties?

Je hoeft geen scenario’s tot in den treure uit te werken. Beter niet zelfs, want dat leidt tot stug vasthouden aan een papieren werkelijkheid als de realiteit anders blijkt. Maar zorg wel voor richtlijnen die jou grip geven en het je later makkelijker maken. Kortom: maak tijd om vooruit te denken.

Bonustip: Houd het luchtig

De coronacrisis is ernstig, met ingrijpende gevolgen voor bijna elke wereldburger. Een gevolg is dat veel mensen geen grapjes durven te maken en de communicatie vaak een wat formele en tegelijkertijd kleffe toon heeft. Het mag ook best een beetje luchtig, is onze bonustip. Stuur eens een verrassend berichtje naar een collega of belangrijke klant. Laat zien dat jij (nog steeds) humor hebt. Op elkaar blijven passen blijft belangrijk – en juist daarom is wat lucht nu zo welkom.

  • Combineren van informatie van meerdere websites: waar moet je op letten?
  • Snelle suggestie #7: streepje naar links of rechts?
  • Snelle suggestie #6: die of dat?