fbpx
Skip to main content

Duidelijk schrijven #2 – Zet er een punt achter.

Zet jij er wel vaak genoeg een punt achter? Deel 2 van onze serie met tips om duidelijk te schrijven: maak je zinnen eens wat korter.

Zeker weten dat jouw boodschap overkomt

Hoe lang moeten je zinnen zijn? Vraag het aan een willekeurige schrijfexpert en de kans is groot dat je hetzelfde antwoord krijgt. “Dat moet je afwisselen.” Zorg voor ritme op de pagina, zorg voor cadans. Leid de lezer naar de boodschap. En inderdaad, afwisseling in zinslengte is een belangrijk ingrediënt voor een prachtig opgebouwde tekst. Maar wil je zeker weten dat je boodschap goed overkomt? Dan zijn meerdere korte zinnen achter elkaar helemaal niet erg.

Stuit niet op spraakverwarring

Communiceren doen we allemaal, de hele dag. Maar zowel mondeling als schriftelijk stuit je al snel op spraakverwarring. Een boodschap is vaak voor meerdere interpretaties vatbaar. Dat vermijd je een stuk makkelijker wanneer je je zinnen kort houdt. Er een punt achter zet, in plaats van dat je vrolijk verder typt en af en toe, haast voor de sier, een komma aan je verhaal toevoegt en als het écht niet anders kan eindelijk toch maar eens een punt. Want die voorgaande zin? Die moet jouw lezer twee keer lezen. En bij een belangrijke boodschap wil je dat voorkomen.

Bovendien lezen tegenwoordig veel mensen jouw bericht op hun smartphone. Dan zijn korte zinnen extra prettig. Dat hebben veel bedrijven in Nederland al goed begrepen. Pak er maar eens een brief of mail bij van KPN, Coolblue of Vodafone. Korte zinnen, duidelijke tussenkopjes. Meteen naar de kern.

Tips voor kortere zinnen

Wil jij ook korter en bondiger communiceren? Maar moet jij eveneens een inhaalslag maken? Dan geven we je graag wat tips:

Ga uit van tien tot maximaal vijftien woorden per zin.

Lees je tekst hardop. Waar struikel je over je eigen woorden? Waarschijnlijk wordt het tijd voor een punt.

Zie je een voegwoord, zoals ‘omdat’, ‘tenzij’ of ‘totdat’? Zulke woorden ‘voegen’ een tekst aan elkaar. Een voegwoord is óók vaak een teken dat je een punt kunt zetten. Kijk maar:

    • Ik belde vanochtend mijn collega, omdat hij nog steeds mijn e-mail niet had beantwoord.
    • Ik belde vanochtend mijn collega. Hij had nog steeds mijn e-mail niet beantwoord.

Vermijd de tangconstructie: laat je tang thuis.

Maak je een opsomming? Gebruik dan opsommingstekens in plaats van komma’s.

Laat je tekst altijd door iemand anders lezen voordat ‘ie de wijde wereld ingaat. Snapt diegene jouw boodschap meteen?

Bonustip: Kun je je verhaal ondersteunen met beeld? Doe dat dan! Of het nu een bijpassende foto of heldere infographic is: visueel is altijd fijn voor je lezer.

Wij maken een punt van je komma

Ben jij een kommaliefhebber en kun je de punt niet vinden op je toetsenbord? Twijfel je of jouw boodschap je doelgroep bereikt? Neem gerust contact met ons op. Wij maken namelijk met plezier een punt van je komma.


Snelle suggestie #7: streepje naar links of rechts?

Snelle suggestie #6: die of dat?

Snelle suggestie #5: irriteren en ergeren