fbpx
Skip to main content

Paspoorten zijn er maar in een paar kleuren, hier lees je waarom

Paspoorten bestaan in vier kleuren: rood, zwart, groen en blauw. Maar waarom heeft een land een paspoort in een bepaalde kleur? En hoe ontwikkelen de ontwerpen voor paspoorten zich?

Eisen voor paspoorten

De International Civil Aviation Organization bepaalt waaraan alle paspoorten ter wereld moeten voldoen. Hoe groot ze moeten zijn, bijvoorbeeld, en welke lettertypes gebruikt mogen worden. Dit is allemaal vastgelegd in een stijlboek. Opvallend genoeg zijn er geen eisen over de kleur van het paspoort.

Toch zijn de meeste paspoorten rood, zwart, groen of blauw. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk. Een regelmatig genoemde reden is dat deze kleuren er neutraal uitzien. Voor Nederland zou een oranje paspoort natuurlijk hartstikke leuk zijn, maar bordeauxrood is toch nét wat rustiger en neutraler.

Bordeauxrood versus blauw

Leden van de Europese Unie gebruiken bordeauxrode paspoorten, terwijl Caricom (Caribbean Community and Common Market) blauwe paspoorten gebruikt. De reden voor bordeauxrood is niet helemaal duidelijk. De blauwe paspoorten staan symbool voor ‘de nieuwe wereld’, namelijk Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië.

Groot-Brittannië stapte eind jaren tachtig van een blauw paspoort over op bordeauxrood. Maar in lijn met het vertrek uit de Europese Unie geven de Britten sinds maart 2020 weer blauwe exemplaren uit net zoals vroeger.

Groen: de favoriete kleur van de profeet Mohammed

Voor andere landen is de kleur gelinkt aan het geloof. De meeste islamitische landen hebben een groen paspoort. Groen is de favoriete kleur van de profeet Mohammed en staat voor natuur en leven.

Zwarte paspoorten

Je ziet ze niet vaak, maar sommige landen hebben voor een zwart paspoort gekozen. Nieuw-Zeeland, bijvoorbeeld. Zwart is de nationale kleur van het land. Ook sommige Afrikaanse landen gebruiken een zwart paspoort.

Paspoorten met special effects

Met paspoortontwerpen wordt steeds meer mogelijk. Finland kwam wel met iets heel bijzonders, namelijk een flipbook met een lopende eland.

Design Award voor Noors paspoort

Ook Noorwegen bleef niet achter. Het land won zelfs de Red Dot Design Award 2015 met zijn paspoort. De buitenkant is al mooi, maar de binnenkant is nóg fraaier. Hierin zie je het Noorse landschap zowel bij daglicht als bij ‘Noorderlicht’ (met uv-licht).

Ook Canada heeft een bijzonder paspoort

Met schitterende tekeningen die verschijnen zodra je er uv-licht op schijnt.

paspoort Canada

Nieuwsgierig naar meer paspoorten?

Bekijk de paspoorten van alle landen op de website van Passport Index.


Snelle suggestie #7: streepje naar links of rechts?

Snelle suggestie #6: die of dat?

Snelle suggestie #5: irriteren en ergeren