fbpx
paspoorten Noorwegen paspoorten Noorwegen paspoorten Noorwegen paspoorten Noorwegen

Paspoorten zijn er maar in een paar kleuren, hier lees je waarom

Paspoorten bestaan in vier kleuren: rood, zwart, groen en blauw. Per kleur zijn er talloze verschillende tinten. Bordeauxrood is bijvoorbeeld niet te vergelijken met felrood. Maar waarom heeft een land een rood, zwart, groen of blauw paspoort? En hoe ontwikkelen de ontwerpen voor paspoorten zich?

Bordeauxrood staat voor ‘een communistisch verleden’

Leden van de Europese Unie gebruiken bordeauxrode paspoorten, terwijl Caricom (Caribbean Community and Common Market) blauwe paspoorten gebruikt. De reden voor bordeauxrood is niet helemaal duidelijk, sommige mensen beweren dat het staat voor een communistisch verleden. De blauwe paspoorten staan symbool voor ‘de nieuwe wereld’, namelijk Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië.

Groen favoriete kleur profeet Mohammed

Voor andere landen is de kleur gelinkt aan het geloof. De meeste Islamitische landen hebben een groen paspoort. Groen is de favoriete kleur van profeet Mohammed en staat voor natuur en leven.

Paspoorten met ‘special effects’

Ook met paspoortontwerpen wordt steeds meer mogelijk. Finland kwam wel met iets heel bijzonders, namelijk een flipbook met een lopende eland.

 

Design Award voor Noors paspoort

Ook Noorwegen bleef niet achter, en won zelfs de Red Dot Design Award 2015 met haar paspoort. De buitenkant is al mooi, maar de binnenkant is nog fraaier. Hierin zie je het Noorse landschap zowel bij daglicht als ‘Noorderlicht’ (met uv-licht).

paspoort Noorwegen binnenkant paspoort Noorwegen

Ook Canada heeft een bijzonder paspoort

Met schitterende tekeningen die verschijnen zodra je er uv-licht op schijnt.

paspoort Canada

Bekijk de paspoorten van alle landen op de website van Passport Index

Waarmee kunnen we je helpen?

Hulp nodig bij duidelijke teksten? Op zoek naar een frisse huisstijl? Hoog tijd voor herziening van je communicatiestrategie? Wij staan voor je klaar!

Leren hoe je jouw boodschap beter naar buiten brengt?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees de laatste tips en updates.

Vanbinnennaarbuiten
Gardenierslaan 3
7314 CS Apeldoorn

055 - 578 95 83
info@vanbinnennaarbuiten.nl