fbpx
Skip to main content

Intellectuele eigendomsrechten

Vanuit opdrachtgevers is er wel eens de vraag of zij de open bestanden kunnen krijgen. Deze vraag is begrijpelijk, maar niet eenvoudig met ‘ja’ te beantwoorden. Er bestaan namelijk regels voor het opvragen en leveren van (open) bestanden. Bij Vanbinnennaarbuiten heb je te maken met intellectuele eigendomsrechten. De regels rondom deze rechten gelden standaard voor multimediavormgevers. Op basis van deze regels heeft de opdrachtgever geen recht op (open) bestanden.

Gereedschap-bestanden
De opdrachtgever betaalt voor de gebruiksrechten van de ontwerpen en het leveren van een bestand waarmee in druk en/of digitaal gepubliceerd kan worden. De gereedschap-bestanden (zoals psd, indd, tiff, eps, ai) waarmee Vanbinnennaarbuiten tot dat bestand is gekomen blijven van Vanbinnennaarbuiten. Net zoals een timmerman zijn hamer en zaag niet hoeft weg te geven nadat hij een kast voor je heeft gemaakt.

Het gaat bij een grafisch product bovendien om een creatief product, gemaakt door één auteur. Daarmee is Vanbinnennaarbuiten volgens de wet de rechthebbende voor de hele vorm van een flyer, een site, een uitnodiging etc. Vanbinnennaarbuiten kan dus als enige bepalen wat ermee gebeurt en kan die rechten verkopen, net zoals elk ander economisch goed.

Ontwerpen beschermen
Er is een goede reden dat dit wettelijk in het auteursrecht is vastgelegd. Op deze manier kunnen wij de ontwerpen bewaken. Hiermee beschermen wij ons imago, maar ook dat van de opdrachtgever.

Bestanden bewaren
Vanbinnennaarbuiten bewaart de meeste bestanden. Hiermee kunnen we altijd eerder gemaakte ontwerpen, tegen een geringe vergoeding, aanpassen en naar de opdrachtgever toesturen.

Open bestanden overnemen
Wij bepalen aan de hand van diverse factoren, zoals de oorspronkelijke prijs voor het ontwerp, het toekomstig gebruik en waar en hoe het ingezet gaat worden, wat de kosten voor de overname van de open bestanden zijn. Wij geven hiermee tenslotte ons (toekomstig) werk weg en kunnen het ontwerp niet meer bewaken. Dit zal dus veel hogere kosten met zich meebrengen dan wanneer wij eerder gemaakte ontwerpen moeten aanpassen.